Pagina's

Amaryllis

Het lijkt bijna het perfecte cadeau: een prachtige amaryllis (Amaryllis belladonna) in een mooie glazen vaas. Maar, zoals meestal het geval is in deze imperfecte wereld: vrijwel alles heeft ook een duistere kant.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Amaryllis, is allereerst de naam van een mooie herderin die, volgens een legende, haar eigen hart doorboorde om zo een nieuwe bloem te creëren voor haar onbereikbare liefde – de herder waarvan ze zo verschrikkelijk veel hield, maar die alleen oog had voor bloemen. De sukkel. Vervolgens betekent de naam zelf in het Grieks nog zoiets als ‘sprankelend’. Het tweede deel, belladonna, betekent ‘mooie dame’ in het Latijn en dat duidt op het oude schoonheidsideaal dat mensen verwijde pupillen ooit mooi vonden. Ze druppelden een aftreksel van de plant in hun ogen, waardoor de pupil zich verwijdde.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.