Pagina's

Oleander

Appearances deceive, zeggen de Engelsen. En dat is zeker het geval met de oleander (Nerium oleander). Hij ziet er leuk uit, maar dat leuke uiterlijk verbergt een dodelijk giftige plant. De oleander is een altijdgroene struik. In Europa heeft de plant zijn oorspronkelijke leefgebied in de warmere landen rondom de Middellandse Zee. Hij kan daar gemakkelijk uitgroeien tot een forse boom van een meter of zes.

In Nederland is de oleander een typische kuipplant. De reden daarvan is dat hij niet goed tegen nachtvorst kan. Een kans op nachtvorst betekent dat je als tuineigenaar met die loodzware kuipen moet gaan slepen om mogelijke vorstschade te beperken. Zoek voor de struik een koele en goed geventileerde overwinteringsplaats uit, waar veel licht binnenvalt.

De wetenschappelijke naam is een beetje een rommeltje. Het eerste deel, Nerium, komt van het Griekse woord nerion dat zelf weer gebaseerd is op het oudere neros en dat betekende ‘nat’. Het vertelt ons iets over de standplaats waar hij vaak in de natuur werd aangetroffen. Het tweede deel, oleander, is een samentrekking van het woord olea (olijf) en het Griekse andreios wat 'mannelijk' of 'krachtig' betekent. De oleander is echter geen familie van de olijf.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: