Pagina's

Avocado

Hoe komt de avocado (Persea americana) terecht op een weblog over gevaarlijke planten, zo zul je je waarschijnlijk ietwat verbaasd afvragen. Iedereen, die er verstand van heeft, waaronder het Voedingscentrum, meent dat de avocado supergezond is. Het bevat immers veel oliezuur, een onverzadigd vetzuur dat bevorderlijk is voor je cholesterolniveau.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Persea, vernoemt Perseus, een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon van Zeus en Danaë. Het tweede deel, americana, is Latijns en betekent '(uit) Amerika'.

De avocado bevat een schimmelwerende gifstof met de naam persine. Het is een in vet oplosbare toxine met een structuur die gelijk is aan die van een vetzuur. Persine wordt aangemaakt in de bladeren, de schil en de pit van de avocado. Het 'lekt' vanuit de schil en de pit in het vruchtvlees.

Hoe giftig is die persine dan, wil je nu wel eens weten.

Vogels zijn erg gevoelig voor die gifstof in avocado's. De vergiftigingsverschijnselen zijn verhoogde hartslag, beschadiging van het hartweefsel, moeizame ademhaling, slordig verenkleed, onrust, zwakte en apathie. Hoge doses veroorzaken een acuut respiratoir syndroom (verstikking). Ongeveer 12 tot 24 uur na consumptie treedt de dood in.

Verder is bekend dat zogende zoogdieren, waaronder ook borstvoeding gevende vrouwen dus ook vallen, last kunnen krijgen van niet-infectieuze mastitis en agalactica[1]. Vertaald betekent dat een ontsteking (geen infectie) van borstweefsel en geen melkproductie.

Persine is zelfs zo'n sterke gifstof dat wetenschappers intussen aan het onderzoeken zijn of ze het stofje kunnen inzetten bij de behandeling van borstkanker[2]. Bovendien versterkt het de werking van tamoxifen[3]. Dit geneesmiddel remt de groei van oestrogeengevoelige tumoren.

Maar hoeveel persine zit er nu eigenlijk in het vruchtvlees van de avocado? Die vraag is echter wetenschappelijk nog nooit onderzocht. De relatief lage concentraties in het vruchtvlees worden 'in het algemeen' als onschadelijk voor de mens beschouwd. Negatieve effecten zien we eigenlijk alleen bij mensen die allergisch zijn voor de latex in avocado's, maar dan had je waarschijnlijk ook al last bij het eten van ananas, kiwi en papaya.

[1] Oelrichs et al: Isolation and identification of a compound from avocado (Persea americana) leaves which causes necrosis of the acinar epithelium of the lactating mammary gland and the myocardium in Natural Toxins – 1995
[2] Butt et al: A novel plant toxin, persin, with in vivo activity in the mammary gland, induces Bim-dependent apoptosis in human breast cancer cells in Molecular Cancer Therapeutics – 2006 Zie hier.
[3] Roberts et al: Synergistic cytotoxicity between tamoxifen and the plant toxin persin in human breast cancer cells is dependent on Bim expression and mediated by modulation of ceramide metabolism. Zie hier.

Geen opmerkingen: