Omdat hij zich het beste thuisvoelt in de Zuid-Amerikaanse oerwouden is het duidelijk dat de olifantsoor een warmteminnende plant is. Daardoor is hij in Nederland maar lastig in leven te houden. Misschien zijn de tot ovens verwarmde kamers in verzorgingstehuizen wel de allerbeste plaats voor deze exotische plant.
![]() |
[Foto: Captain-tucker] |
Is de plant giftig? Jazeker, deze plant staat niet zonder reden in deze serie want het opeten van de bladeren kan een ernstige irritatie veroorzaken in de lippen, mond en keel. Kinderen, katten, honden en andere huisdieren kunnen knabbelen aan de aantrekkelijk lijkende bladeren. Het eten van delen van deze plant kan klachten opleveren als opzwellen van de tong, roodheid en pijn van de ogen, diarree, misselijkheid en overgeven. De oorzaak van deze gevaren zijn de oxalaatkristallen en aspargine. Beide zijn giftig wanneer ze in wat grotere hoeveelheden worden ingenomen. Je vraagt je natuurlijk af wie zo dwaas is om van de bladeren op te eten. Daar komen de aantrekkelijk gekleurde bladeren van de olifantsoor weer in beeld want iets dat er leuk uit lijkt te zien wordt ook vaak gezien als lekker. Dat is in het geval van de olifantsoor zeker een foute aanname.
Zuid-Amerikaanse indianen zouden olifantsoor gebruikt hebben als ontsmettend middel, als een laxeermiddel en als een insecticide. Ook een ontstoken keel en een hinderlijke kiespijn zouden kunnen worden behandeld met een aftreksel van deze plant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten