Pagina's

Olifantsoor

De Caladium bicolor is onderdeel van een geslacht van planten, die allemaal thuishoren in delen van Zuid-Amerika. Omdat deze soort in het bezit is van zulke decoratieve bladeren hebben kwekers gemeend dat de plant een mooie aanwinst zou zijn voor uw vensterbank. Men is er in geslaagd om door kruisingen vele tientallen varianten en hybriden te ontwikkelen, die allemaal een net iets ander gekleurd blad hebben opgeleverd. In Engelstalige landen heeft hij de veelzeggende namen als elephant ear ('olifantsoor'), heart of Jesus ('hart van Jezus') en angel wings ('engelenvleugels'). Hier ten lande heeft hij nooit een officiële Nederlandse naam mogen ontvangen, maar sommige kwekers noemen hem olifantsoor.

Omdat hij zich het beste thuisvoelt in de Zuid-Amerikaanse oerwouden is het duidelijk dat de olifantsoor een warmteminnende plant is. Daardoor is hij in Nederland maar lastig in leven te houden. Misschien zijn de tot ovens verwarmde kamers in verzorgingstehuizen wel de allerbeste plaats voor deze exotische plant.
[Foto: Captain-tucker]
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Caladium, stamt af van een woord uit het Maleis. In Zuidoost-Aziatische landen was kaladi een woord voor een groep eetbare knollen van planten uit de Aronskelkfamilie. In Azië wordt die taro of dat taromeel gegeten als hoofdvoedsel, zoals wij aardappels eten. Ook olifantsoor behoort tot diezelfde familie en ook de knollen van de olifantsoor worden door Indianen geconsumeerd. Het tweede deel, bicolor, is eenvoudig te ontleden en betekent in het Latijn 'tweekleurig' en verklaart de dubbele kleuren van het blad.

Is de plant giftig? Jazeker, deze plant staat niet zonder reden in deze serie want het opeten van de bladeren kan een ernstige irritatie veroorzaken in de lippen, mond en keel. Kinderen, katten, honden en andere huisdieren kunnen knabbelen aan de aantrekkelijk lijkende bladeren. Het eten van delen van deze plant kan klachten opleveren als opzwellen van de tong, roodheid en pijn van de ogen, diarree, misselijkheid en overgeven. De oorzaak van deze gevaren zijn de oxalaatkristallen en aspargine. Beide zijn giftig wanneer ze in wat grotere hoeveelheden worden ingenomen. Je vraagt je natuurlijk af wie zo dwaas is om van de bladeren op te eten. Daar komen de aantrekkelijk gekleurde bladeren van de olifantsoor weer in beeld want iets dat er leuk uit lijkt te zien wordt ook vaak gezien als lekker. Dat is in het geval van de olifantsoor zeker een foute aanname.

Zuid-Amerikaanse indianen zouden olifantsoor gebruikt hebben als ontsmettend middel, als een laxeermiddel en als een insecticide. Ook een ontstoken keel en een hinderlijke kiespijn zouden kunnen worden behandeld met een aftreksel van deze plant.

Geen opmerkingen: