Pagina's

Hortensia

De periode rondom de jaarwisseling is zo ongeveer weer de tijd dat in verschillende media berichten zullen gaan opduiken over snode tuinbezoekers, die in de nachtelijke uren ongewenst onze hortensia’s snoeien. Wie doet zoiets en waarom? We zullen hier proberen dit mysterie te gaan ontrafelen.
Maar eerst de verklaring van de wetenschappelijke naam van de hortensia (Hydrangea macrophylla), de variëteit die het meest in onze tuinen wordt aangetroffen. Het eerste deel van zijn naam, Hydrangea, is een Grieks combinatiewoord dat bestaat uit de woorden hudor ('water') en angeion ('capsule'). Het woord beschrijft daarmee de zaadhouder van de vrucht. Het tweede deel, macrophylla, is ook alweer een tweedelig woord: macro is ‘groot’ en phylla is blad. Het woord zegt dus dat het een variëteit is met grote bladeren.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: