Pagina's

Maretak

De maretak (Viscum album) is een altijd groene halfparasiet, die op verschillende gastheren groeit. Een maretak op een heilige eik is echter zeldzaam en dat is waarschijnlijk de mede reden dat zo'n maretak voor zowel de Germanen als de Kelten heilig was. Het zou tegen alle vormen van kwaad beschermen.
Bijna iedereen zal de maretak wel kennen uit de stripverhalenreeks ‘Asterix en Obelix’. In die strips worden de avonturen verteld van de inwoners van een klein dorpje in Gallië, dat er in geslaagd was de voortdurende aanvallen van de Romeinen te weerstaan met behulp van een toverdrank. De maretak was een onmisbaar ingrediënt voor die toverdrank en werd door de druïde Panoramix met een gouden sikkel uit een heilige eik geoogst.

Het eerste deel van de wetenschappelijk naam van de maretak, Viscum, is afkomstig van het Latijnse werkwoord viscosus dat ‘kleverig’ betekent. Dit verwijst naar de kleverigheid van de bessen. Viscositeit is in de autowereld een term die de kleverigheid of stroperigheid van bijvoorbeeld motorolie aanduidt. De soortnaam album verwijst naar de witte kleur van de bessen.

In de Nederlandse naam 'maretak' kun je het laatste deel van het woord ‘nachtmerrie’ herkennen. Het woord ‘mare’ betekende ooit zoiets als ‘kwelgeest’ en dat wijst weer op het oeroude gebruik om de plant in huis op te hangen om onheil te weren. Het gebruik om elkaar te kussen als je samen onder de maretak staat is nog terug te leiden tot dit gebruik.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: