Pagina's

Christusdoorn

De Christusdoorn (Euphorbia milii) is een plant, waarvan je al snel het gevoel hebt dat hij tegenwoordig alleen bij vervelende schoonmoeders op de vensterbank zou kunnen staan. Hij ziet er ongenaakbaar uit in al zijn woeste glorie. Zijn uiterlijk heeft hij dan ook niet echt mee: grote stekels, kleine bladeren en kleine tere bloemetjes.
Maar het is wel een echte overlever, die oorspronkelijk afkomstig is vanaf het Zuid-Afrikaanse eiland Madagaskar. Het droge woestijnleven heeft er voor gezorgd dat de plant met maar bitter weinig verzorging toe kan. Je kunt hem dus rustig een paar maanden vergeten water te geven.

De naam Christusdoorn doet uiteraard vermoeden dat deze plant gebruikt werd als de kroon van doornen, die Jezus Christus droeg tijdens zijn laatste gang naar zijn kruisiging. In het Engels heet hij ongeveer hetzelfde: crown of thorns (doornenkroon). Dit idee is echter niet juist omdat de plant in de tijd van Christus in het Midden-Oosten nog onbekend was.

Planten en dieren kregen in de 18de eeuw een uit twee delen bestaande wetenschappelijke naam van Carl Linné (1707-1778), beter bekend als Carolus Linnaeus. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Euphorbia, eert de lijfarts van koning Juba de Tweede van Numidia (nu Algerije): Euphorbus. Beiden leefden in de eerste eeuw na Christus. Het tweede deel van de naam, milii, eert weer de Franse baron Milius, ooit gouverneur van het nabij Madagaskar gelegen eiland Bourbon, die de plant in Frankrijk introduceerde. Het gebeurt wel vaker dat exotische planten niet een wetenschappelijke naam krijgen die de plant beschrijft, maar bekende of minder bekende personen vernoemt.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: