Pagina's

Taxus

Gif in een kleine dosis noemen we medicijn en medicijn in een grote dosis noemen we gif. Waar precies de scheidslijn ligt tussen gif en medicijn is nooit duidelijk. Het hangt vaak gewoon af van je eigen lichaam.

De taxus (Taxus baccata) is een naaldboom die in heel West-Europa inheems is. Het is een altijd groene boom, die tot zo’n 20 meter hoog kan groeien. Hij kan zo ongelofelijk oud worden dat het nog steeds onmogelijk is om de maximale leeftijd te schatten. Er zijn berichten dat er bomen bestaan die bijna 10,000 jaar oud zijn geworden.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Taxus, is afkomstig van het Griekse woord taxon dat ‘boog’ betekende. Het harde taxushout werd inderdaad voor het maken van pijlen en bogen gebruikt. De tweede naam baccata betekent in het Latijn ‘besdragend’.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: