Pagina's

Klimop

De klimop (Hedera helix) is een altijdgroen houtgewas met leerachtige bladeren en een eigenaardige wat harsachtige en bittere aromatische geur. De klimplant kan meters lang worden en de ‘stam’ houdt zich met speciale hechtwortels vast aan boomstam of muur. Hij werkt als ‘breekijzer’ in bestaande gaten en kieren. De klimop komt van nature voor in de zuidelijke helft van Europa met als noordgrens Scandinavië en als oostgrens het Russische Oeralgebergte. In Nederlands is hij vrij algemeen.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Hedera, is weer eens het oude liedje: geleerden vinden dat het de Latijnse naam voor klimop is. Duiken we iets dieper in de naamsgeschiedenis dat ontdekken we dat het woord uiteindelijk afstamt van het Griekse woord (k)handanein dat zoiets als ‘vasthouden’ betekent. Het tweede deel, helix, komt van het Griekse woord helikos dat ‘draaien’ betekent.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.