Pagina's

Ridderspoor

De ridderspoor (Delphinium ajacis) zou, als het een vogel was geweest, als dwaalgast bestempeld kunnen worden. Inheems is hij in zuidelijke streken van Europa, maar hij heeft ook nog wel eens de neiging om uit tuinen te ontsnappen. Van de ridderspoor bestaan wereldwijd ongeveer 250 verschillende soorten die vanwege hun fraaie bloemen veelvuldig in tuinen worden aangeplant. Voor het gemak beperken wij ons hier tot de ridderspoor, die in Europa het meest wordt aangetroffen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Delphinium, refereert aan het het Griekse woord delphis dat 'dolfijn' betekent. Als je fantasie groot genoeg is kun je soms in de blaadjes van de bloem een dolfijn herkennen. Het tweede deel, ajacis, heeft een mythische betekenis en vernoemt de Griekse held Ajax.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.