Pagina's

Kalmoes

De kalmoes (Acorus calamus) is een rietachtige oeverplant, die vaak wordt aangetroffen in kanalen waar een ondiepe oeverzone plots overgaat in dieper vaarwater. De plant hoort hier van oorsprong niet thuis, maar is al in de zestiende eeuw min of meer per ongeluk ingevoerd vanuit tropisch Azië. Het is hier een stuk koeler en het resultaat is dat de plant hier in dit zeeklimaat geen vrucht draagt, maar zich slechts weet voort te planten via de wortelstok of fragmenten daarvan.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam van kalmoes, Acorus, is afgeleid van het Griekse woord acoron dat op zijn beurt weer is afgeleid van coreon wat ‘pupil’ betekent omdat kalmoes ooit als geneesmiddel tegen ooginfecties werd gebruikt. Het tweede deel van zijn wetenschappelijke naam, calamus, komt ook uit het Grieks. Kalamos betekent doodgewoon ‘riet’. Het is daarmee ook direct duidelijk dat de Nederlandse naam ‘kalmoes’ ook dezelfde oorsprong heeft.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: