Pagina's

Gevlekte scheerling

Misschien is de gevlekte scheerling (Conium maculatum) wel de meest beroemde giftige plant in de historie. Hij werd in het oude Griekenland toegepast om op een ‘beschaafde’ manier doodvonnissen uit te voeren. De beroemde Griekse filosoof Socrates koos na een kort schijnproces een soort onvrijwillige zelfmoord door een drankje met een aftreksel van de gevlakte scheerling leeg te drinken. Ook William Shakespeare noemt de plant in zijn toneelstuk Hamlet waar het een onderdeel van een heksenbrouwsel is. Historici kennen de plant beter onder de Engelse naam hemlock. De tot 1.80 meter hoge plant groeit aan de waterkant en is een nauwe verwant van de peterselie en de selderij. Daardoor liggen noodlottige vergissingen al snel op de loer.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Conium, is afkomstig van het Griekse woord konas en dat betekent zoiets als ‘duizeligheid (als gevolg van ronddraaien)’ en het is een van de beginnende effecten van inname van de plant. Het tweede deel, maculatum is het Latijnse woord voor ‘gestippeld’ en dat duidt op de bruinrode vlekjes op de voet van de steel.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.