Pagina's

Aloë Vera

De Aloë vera (Aloe barbadensis) is een van oorsprong tropische vetplant, maar hij voelt zich ook uitstekend thuis in uw tuin of woonkamer. Hij behoort officieel tot de lelie-achtigen, maar echt mooi is hij natuurlijk niet. De vorm en uitstraling van de aloë doet meer denken aan de tijd dat dinosauriërs nog de wereld bevolkten: woest, onvriendelijk en afstotend. Veel van die aloë-planten zijn oorspronkelijk ooit als stekje in Nederland ingevoerd door vakantiegangers, die de Canarische Eilanden hadden bezocht en een souvenir voor in hun tuin wilden meenemen.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Aloë, komt uit het oud-Grieks en alsos betekent daar ‘bitter’ en dat is op zijn beurt vermoedelijk weer afgeleid van het Arabisch alloeh en het Hebreeuws allal. Beide woorden betekenen ook ‘bitter’. Het tweede deel, barbadensis, betekent zoiets als ‘afkomstig van Barbados’ en dat is een foute beschrijving omdat de plant zeker niet uit het Caribische gebied afkomstig is. Vera betekent ‘waar’ of ‘echt’.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: