Flamingoplant

De flamingoplant (Anthurium scherzerianum) heeft ooit een prijs gewonnen: hij werd uitgeroepen tot ‘Bureauplant van het Jaar 2010’. Volgens het juryrapport zuivert hij de lucht, is hij eenvoudig te verzorgen en kan hij tegen een stootje. De plant is de opvolger van de Goudpalm. De juryvoorzitter liet zich tijdens de presentatie nog even gaan en verklaarde enthousiast: ‘Doordat de Flamingoplant tevens in grotere maten verkrijgbaar is, kan de plant in huis en op kantoor ook op de grond geplaatst worden. De kleinere maten zijn juist uitstekend geschikt om op het bureau naast het beeldscherm te zetten. Een belangrijke plek, want onderzoek heeft juist aangetoond dat iedereen die langer dan vier uur per dag met een beeldscherm werkt, zich aantoonbaar prettiger voelt en productiever is dankzij planten op de werkplek. De Flamingoplant is een echt kantoormaatje.' Hij vergat gemakshalve maar te melden dat de plant giftig is.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Anthurium, is weer eens een combinatiewoord uit het Grieks: anthos is ‘bloem’ en oura is ‘staart’. Met andere woorden: de bloem heeft een soort staart ofwel een spadix. Het tweede deel, scherzerianum, vernoemt de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl von Scherzer (1821-1903), die in 1857 als eerste een exemplaar van de flamingoplant ontdekte in de oerwouden van het Midden-Amerikaanse Costa Rica en meenam naar zijn thuisland.

De flamingoplanten behoren tot de grotere familie van de aronskelken en deelt daarmee ook wat gifstoffen. De bladeren en de steel van de flamingoplant zijn giftig als gevolg van de aanwezigheid van rafiden (vlijmscherpe naaldvormige niet in wateroplosbare calcium oxalaat kristallen) plus een aantal nog niet precies beschreven eiwitsplitsende enzymen, die histamine en kinines vrijmaken. Die combinatie heeft bij inname nogal wat vervelende gevolgen: een pijnlijke brandende en jeukende sensatie van de lippen en mondholte. Er is bovendien een ontstekingsreactie met zwellingen en blaarvorming. Ook kun je vaak rekenen op problemen als heesheid, dysfonie (problemen met spreken) en dysfagie (problemen met slikken). Die pijn, zwellingen en andere problemen zullen zonder enige behandeling na verloop van tijd wel weer verminderen. Een ijsblokje in de mond of het spoelen met koele vloeistoffen kunnen voor wat vermindering van de klachten zorgen. En een pijnstiller kan ook wel helpen om de pijn te doorstaan.

De aanwezige histamine (een amine) en kinines (peptiden) kunnen ook zorgen voor hele vervelende lichamelijke reacties, die zo’n beetje hetzelfde effect en gevoel hebben als een wespensteek. De allergische reactie kan de luchtwegen blokkeren of kan leiden tot een anafylactische shock. Beiden kunnen de dood van het slachtoffer veroorzaken.

5 opmerkingen:

An zei

Hallo Fred,
Ben je bekend mee hoelang je minimaal last hebt van de allergische reactie’s ?
Wanneer kan een anafylactische shock optreden ?
Na enkele dagen of meteen?
Groet An

Fred de Vries zei

Goedendag An. Voor dit soort vragen zul je toch echt even langs je huisarts moeten gaan.

Unknown zei

Hallo Fred,

Ontstaan deze klachten alleen bij aanraking met de mond of ook bij aanraking met de handen of zelfs d.m.v. de 'lucht' in de kamer waar de plant staat?
Ik heb de plant namelijk in de woonkamer staan, maar heb er naar mijn idee geen gezondheidsklachten van.
Dank voor de reactie.

Met vriendelijke groet,

Jacqueline

Fred de Vries zei

De oxalaat naalden, eiwitsplitsende enzymen en (recent ontdekte) glycosiden (die het hart kunnen aantasten) kunnen problemen opleveren bij aanraking met slijmvliezen in de mond. Aanraken lijkt (met enige naduk uitgesproken) maar een minieme kans op problemen te kunnen geven.

Unknown zei

Dank u voor uw reactie.