Pagina's

Gevlekte aronskelk

De Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) staat bekend om de bestuiving met behulp van een valkuil. De bloem verspreidt een lucht van rottend vlees, waar vliegjes door aangetrokken worden. Die vliegjes glijden via de binnenkant van de bloemschede in de kelk. Pas de volgende ochtend worden de met stuifmeel bepoederde vliegjes weer vrijgelaten. Het is een wat ingewikkeld, maar zeer doelmatig systeem.
De oorsprong van het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Arum, is ietwat vaag. Het woord zou, volgens sommige deskundigen, uit het Grieks stammen, waarbij 'Aron' de naam voor een giftige plant zou zijn. Een veel betere verklaring is dat het Griekse woord Aron weer geleend is van het Hebreeuwse woord Jaron en dat betekent ‘een pijl of speer’ en dat is een duidelijke verwijzing naar de lansachtige kolf (de spadix) van de aronskelken. In Engelstalige landen wordt die spadix vergeleken met de staf van de Hogepriester Aaron, dan lijkt die Hebreeuwse bron uiteindelijk toch niet zo onredelijk. Het tweede deel van de wetenschappelijke naam, maculatum, betekent in het Latijn 'gevlekt' en dat is een verwijzing naar zijn paarsige gevlekte bladeren.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.