Pagina's

Cyclaam

Wij kennen de cyclaam (Cyclamen persicum) in Nederland slechts als huiskamerplant, maar in het wild heeft deze aantrekkelijke plant zijn oorspronkelijke woongebied in het Midden Oosten. Monniken waren vermoedelijk de oorzaak van een grote verspreidingsgolf van de cyclaam. In Noord-Afrika en de Griekse eilanden worden zelfs nu nog wilde exemplaren aangetroffen bij kloosters en begraafplaatsen.
De wetenschappelijke naam van de cyclaam is eenvoudig te verklaren. Het eerste deel van die naam, Cyclamen, komt van het Griekse woord Kyklaminos en dat betekent zoiets als cirkelvormig (kyklos is ‘cirkel’). Het verklaart de vorm van de bolvormige wortel. Het tweede deel, persica, vertelt ons waar de plant zijn oorspronkelijke areaal had, namelijk het oude Perzische rijk dat ooit een groot deel van het Midden-Oosten besloeg.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: