Pagina's

Lelietje-der-dalen

Het lelietje-der-dalen (Convallaria majalis) met zijn heerlijk geurende bloemen bewoont als soort een groot deel van Europa, van de Atlantische kusten tot aan de Kaukasische vlakten. Het is een vaste plant met woekerende, kruipende wortelstokken, waardoor hij al snel een bodembedekkend tapijt kan vormen. Sommige tuinbezitters zien hem daardoor zelfs als onkruid.

In het Engels heet hij ook lily of the valley en de Fransen doen er niet voor onder met lis des vallees. Precies hetzelfde heet hij in het Spaans met lirio del valle. Het bewijst dat de plant al sinds mensenheugenis in West-Europa moet voorkomen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Convallaria is simpelweg de Latijnse vertaling van ‘van de dalen’ (convallis is ‘vallei’). Het tweede deel majalis betekent ‘van de meimaand’. Dat is ook interessant omdat het lelietje-der-dalen hier soms ook wel meiklokje wordt genoemd.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.