Goudenregen

Ieder voorjaar kunnen we weer genieten van de bloemenpracht van de goudenregen (Laburnum anagyroides). Wanneer zo’n plant is uitgegroeid tot een volwassen boom dan zie je pas echt dat de naam met recht gekozen is. Het is dan alsof er een goudkleurige regen valt.
Maar het is dat de boom zo’n aantrekkelijke bloemenpracht heeft want als dat niet het geval was geweest zou hij wel eens door de overheid verboden kunnen zijn geweest vanwege zijn hoge giftigheid. Zijn schoonheid is dus zijn redding geweest.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Laburnum, is de oude Romeinse naam voor deze boom. Het is de ‘verwisselvorm’ van het Latijnse woord alburnum en dat is uiteindelijk afkomstig van albus wat ‘wit’ betekent. Het verwijst naar het witte en zachte deel van hout dat tussen de bast en het harde hout zit. De goudenregen is een zeer gewilde harde houtsoort die zeer geschikt is voor de meubelmakerij. Het tweede deel, anagyroides, betekent eigenlijk ‘gelijkend op Anagyris’. Anagyris is een andere plant, maar die naam is weer een beschrijving van de vorm van de peul: ana is ‘achterwaarts’ en gyros is ‘ring’.

Zoals gezegd moet je je niet laten beïnvloeden door de schoonheid van de goudenregen. Alle delen van de gouden regen zijn zo giftig dat hij zelfs niet boven een vijver mag hangen omdat in het water vallende takken de vissen zullen vergiftigen. Om diezelfde reden wordt ook afgeraden om een fleurig takje met gele bloemen in een vaas te zetten omdat het water daarna bijna levensgevaarlijk giftig kan zijn.

Alle delen van de gouden regen zijn namelijk giftig. Voor die giftigheid is het alkaloïde cytisine verantwoordelijk. Die cytisine zal de ademhaling negatief beïnvloeden en alleen daarom al dodelijk kunnen zijn. De symptomen beginnen met een ongewone nervositeit en een intense slaperigheid. Daarna ontstaan irritaties van de slokdarm, maag en darmen, gevolgd door misselijkheid en overgeven. Het volgende signaal dat er behoorlijk wat mis is, zal een onregelmatige pols zijn. Daarna beginnen de stuiptrekkingen en uiteindelijk kun je in een coma raken met een fatale afloop.

Het bijzondere aan cytisine is dat het dezelfde effecten heeft als nicotine en daardoor wordt cytosine wordt tegenwoordig ingezet als een medicijn tegen een rookverslaving. Het heeft dan wel dezelfde effecten als nicotine, maar is niet verslavend. Vroeger werd die cytosine gebruikt bij kinkhoest en astma.

Het grootste gevaar van de goudenregen is dat kinderen met de peulen gaan spelen. Ze lijken zo erg op doodgewone erwten dat het niet onmogelijk is dat kinderen ze spelenderwijs op gaan eten. Oppassen dus.