Pagina's

Zaagpalm

Goed blijven plassen? Het is een rhetorische vraag van de reclame-afdeling van Vogel (ex Dr Vogel). Ze beantwoorden hun eigen vraag met een aanprijzing van hun product Prostaforce. Prostaforce bevat maar liefst 320 mg Sabal serrulata. Dit ondersteunt het goed kunnen blijven plassen*. Het is ook goed voor de prostaat en de seksuele gezondheid van de man*. Bovendien ondersteunt het de mannelijke potentie*. Je ziet een aantal sterretjes (*) en die verwijzen naar de opmerking '*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating'. Vogel gebruikt dus een aantal nog niet toegestane gezondheidsclaims en het is volstrekt onduidelijk of ze ooit worden goedgekeurd. Maar zelfs die wat mistige claims zeggen nog niet wat Vogel eigenlijk had willen zeggen.
In de wondere wereld van de homeopathie gelooft men namelijk dat een extract van de zaagpalm (Serenoa repens) werkzaam zou zijn als behandeling van een licht vergrote prostaat ofwel benigne prostaathyperplasie (BPH). Het is een goedaardige aandoening die inderdaad de plasbuis kan blokkeren, waardoor plassen lastiger wordt.

De zaagpalm is een winterharde, extreem langzaam groeiende en langlevende soort. De zaagpalm is een waaierpalm, waarbij de bladeren met een kale bladsteel eindigen in een afgeronde waaier van ongeveer 20 blaadjes. De bladsteel is gewapend met fijne, scherpe tanden die de soort zijn naam geven. De bladeren zijn tot twee meter lang. De bloemen zijn geelachtig wit en groeien in dichte samengestelde tot 60 centimeter grote pluimen. De vrucht is een grote roodachtig zwarte steenvrucht.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Serenoa, is een eerbetoon aan de Amerikaanse botanicus Sereno Watson (1826-1892). Het tweede deel, repens, is van Latijnse herkomst en betekent 'kruipen'. Deze palm produceert namelijk stengels die over de grond 'kruipen' en waaruit een kluit bosvormige bladeren groeit. Om verwarring te stichten gebruikt Vogel opzettelijk de totaal verouderde wetenschappelijke naam Sabal serrulata.

Helpt zaagpalm bij prostaatproblemen? Welnee. Een 12 weken durend dubbel geblindeerd, placebogecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek over het gebruik van zaagpalm bij prostaatvergroting onder 100 mannen toonde aan dat een verbetering plaatsvond bij alle mannen[1]. Dus zowel die mét pil als die mét placebo.

Een tweede onderzoek van een jaar lang onder 225 proefpersonen (dubbel geblindeerd, placebo gecontroleerd en gerandomiseerd) liet hetzelfde patroon zien: geen verschil in uitkomst tussen de placebogroep en de zaagpalmslikkers[2].

Nog erger is dat er wat lelijke bijwerkingen kunnen optreden. Het kan de hormoonhuishouding ontregelen[3] en bloedverdunnend[4] werken.

Ook Prostaforce - dat beter Prostafarce genoemd had kunnen worden - van Vogel is weer pure kwakzalverij en eigenlijk een vorm van oplichting. Kan homeopathie werken? Zie voor een duidelijke uitleg hier.

[1] Willets et al: Serenoa repens extract for benign prostate hyperplasia: a randomized controlled trial in BJU International – 2003
[2] Bent et al: Saw Pametto for Benign Prostatic Hyperplasia in New England Journal of Medicine – 2006
[3] Grant, Ramasamy: An Update on Plant Derived Anti-Androgens in International Journal of Endocrinology and Metabolism – 2012. Zie hier.
[4] Cheema et al: Intraoperative haemorrhage associated with the use of extract of Saw Palmetto herb: a case report and review of literature in Journal of Internal Medicine – 2001

Geen opmerkingen: