Pagina's

Tabak

Nee, we gaan het niet hebben over de enge ziekten die je kan oplopen door het roken van tabak. Die problemen zijn zo langzamerhand wel algemeen bekend.
De tabaksplant (Nicotiana tabacum) is afkomstig uit Amerika. Nicotine is de voornaamste werkzame stof uit de tabaksplant en men wist eerst eigenlijk niet zo goed wat men nu met die tabak aan moest en men experimenteerde er driftig mee. Eerst werd tabak als een geneesmiddel geprobeerd, maar dat bleek niet echt een succes. Pas daarna begon men het te roken en te snuiven.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, is natuurlijk ook de naamgever van de werkzame stof nicotine en het ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman, die in 1560 de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht vanuit Portugal. Portugese zeelieden hadden de tabaksplant uit hun koloniën uit de nieuwe wereld meegebracht. Het tweede deel van zijn wetenschappelijke naam, tabacum, heeft een wat ingewikkelder herkomst. Via het Spaanse woord tobaco is het afkomstig van een woord van een Indiaans volk uit het Caribisch gebied, de Arawakken, waar het zoiets betekende als ‘een rol tabaksbladeren’. Maar het Spaanse woord tobaco was rond het jaar 1400 (toen Amerika nog niet was ontdekt) al een woord voor verschillende medicinale kruiden en dat woord is dan weer geleend van het Arabische tabbaq dat al vanaf zo’n beetje het jaar 900 ook gebruikt werd voor diezelfde collectie kruiden. Het woord is daardoor een Europees woord dat getransplanteerd werd naar een gelijkluidend woord uit Midden-Amerika.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Veel meer informatie over tabaksplanten en diens familieleden kun je hier vinden.