Pagina's

Lobelia

De Lobelia (Lobelia erinus) is voor tuinliefhebbers een enorm populaire plant omdat hij een heel lange tijd bloemen oplevert. Het is een soortenrijk geslacht waarvan er zelfs eentje in het wild in Nederland voorkomt en dat is de zeldzame waterlobelia (Lobelia dortmanna), een vaste waterplant.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Lobelia, vernoemt de in zijn eigen tijd wereldberoemde plantkundige en arts Matthias de Lobel (1538-1616). Het tweede deel, erinus, is het slachtoffer van het nadeel van het internet: iedereen schrijft elkaar steeds maar na en daardoor wordt de waarheid soms uit het oog verloren. Van erinus wordt gezegd dat het de naam was van een basilicum-achtig plantje in de Griekse oudheid. Er wordt gemakshalve bij deze uitleg vergeten te vertellen dat ‘Erinus’ ook een wraakgodin was waarvan de naam ‘kwaadheid’ betekende en dat soort benamingen komen we vaker tegen bij planten die een giftige schaduwzijde bezitten.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.