Pagina's

Watersla

De watersla (Pistia stratiotes) staat ook bekend als mosselplant of schelpbloem. Zijn oorspronkelijk leefgebied vinden we in de tropische landen van Midden-Amerika. Het is een drijvende waterplant die hier veel gebruikt wordt in aquaria en vijvers. Zoals veel van dit soort planten kan hij zich enorm snel uitbreiden. Dit gaat soms zo snel dat al snel het hele oppervlak van een aquarium of vijver bedekt kan raken. Dat moet je als vissenliefhebber echt niet toestaan en dus wordt de watersla verwijderd en weggegooid. Soms verwildert de watersla in onze Hollandse grachten en sloten, maar hij houdt toch veel meer van tropische temperaturen en dus overleeft hij de winter vaak niet.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Pistos, is het Griekse woord voor water. Het tweede deel, stratiotes, is ook van Griekse herkomst en betekent ‘(gewone) soldaat’. Vermoedelijk heeft men deze naam gekozen omdat hij zich zo snel vermeerdert dat het lijkt alsof er een leger soldaten klaar staat om aan te vallen.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.