Pagina's

Tea Tree

De Britse kapitein James Cook (1728-1779) was een ontekkingsreiziger en kaartmaker. Tijdens zijn eerste reis om de wereld (1768-1775) met de 'Endeavour' kwam hij in Australische wateren terecht. James Cook was met zijn kleine vloot schepen al een aantal jaren onderweg en de voorraden waren behoorlijk geslonken. Die victualiën moesten dus snel worden aangevuld en Cook richtte de steven naar de kust van Australië.
Eén van de belangrijkste zaken die een Engelsman niet kan missen is thee. De bodem van de theekisten was in zicht en Cook ging maar eens experimenteren met blaadjes van inheemse bomen om te proeven of er een alternatief voor thee gevonden kon worden. Hij vond er een paar en die werden allemaal tea tree genoemd. Vandaar dat er nog steeds verschillende bomen en struiken de naam tea tree dragen.

De meest bekende tea tree (Melaleuca alternifolia) is een kleine boom die tot zeven meter hoog reikt. De boom heeft een witte, papierachtige schors. De langwerpige bladeren zijn om-en-om geplaatst. De bloemen zijn crèmekleurig en ontstaan in trossen.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Melaleuca, is een combinatiewoord uit het Grieks: melas (μελας) betekent 'zwart en leukos (λεκος) is 'wit'. Het verklaart de schors van de boom. Het tweede deel, alternifolia, is een combinatiewoord uit het Latijn: alternus betekent 'één na de ander', terwijl folium 'blad' is. Het verklaart de plaatsing van de bladeren.

De tea tree zit boordevol essentiële oliën, waaronder voornamelijk terpinen-4-ol, γ-terpineen en α-terpineen. De olie heeft een doordringende geur van eucalyptus en kamfer.

In de westerse wereld wordt tea tree-olie in lage concentraties toegepast voor diverse huidproblemen. Er wordt geclaimd dat het zou werken tegen roos, acne, luizen, herpes, insectenbeten en schurft. Tevens zou het werkzaam zijn bij huidinfecties als gevolg van schimmels en bacterien.

Dat het zou werken tegen hoofdluis heeft ervoor gezegd dat tea tree-olie veel in shampoos wordt gestopt. Cosmeticaproducenten mogen echter geen medische claims op hun producten zetten, zeker als die onbewezen zijn.

En daar ligt het probleem van tea tree-olie. De doordringende geur doet ons al snel geloven dat het wel moet werken, maar de wetenschap heeft daar nauwelijks bewijs voor gevonden. Ja, in grote hoeveelheden gaan luizen inderdaad dood, maar dat komt omdat tea tree-olie simpelweg extreem giftig is. Daarom mag je ook nooit onverdunde tea tree-olie op je huid druppelen en adviseer ik om die olie minimaal te verdunnen met een neutrale massage-olie in een verhouding van 1 op 20 (1 druppel op 20 druppels massage-olie).

Voor de duidelijkheid: tea tree-olie mag nooit ingeslikt worden. Het gevolg daarvan is slaperigheid, verwardheid, hallucinaties, coma, braken, diarree, maagklachten, bloedcelafwijkingen en ernstige huiduitslag.

Geen opmerkingen: