Pagina's

Creosootstruik

A. Vogel's Plantenencyclopedie is bijna lyrisch over de creosootstruik (Larrea tridentata). Het is slechts één van de problemen die het pseudo-wetenschappelijke stukje en het onzinnige gebruik van deze plant oplevert.
[Creosootstruik in bloei][Foto: Eric in SF]
De creosootstruik is een groenblijvende struik die in de woestijngebieden van Amerika en Mexico tot drie meter hoog kan opgroeien. De struik heeft bladeren die rijk zijn aan hars. Hij bloeit van april tot mei met kleine gele bloemen. De hele plant ruikt sterk naar creosoot.

Deze struik heeft een opmerkelijke vorm van voortplanten uitgedacht: wanneer hij een jaar of 90 oud is, sterft het bovenste deel af en hij groeit ondergronds met uitlopers weer door. Daardoor ontstaat – net als bij paddestoelen de heksenkring – een bijna cirkelvormige heg die eigenlijk it één plant bestaat. Naar schatting is de oudste 'heg' met de naam King Clone ongeveer 11,700 jaar oud.
[King Clone][Foto: Klokeid]
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Larrea, vernoemt de Spaanse bisschop Juan Antonio Hernández Pérez de Larrea (1730-1803) die tijdens zijn leven een beroemd botanicus was. Het tweede deel, tridentata, is Latijns en betekent 'drietandig'. Het beschrijft de vorm van de bladeren.

Terug naar A. Vogel's Plantenencyclopedie waar men nogal opzichtig de mensen probeert te misleiden om hun producten toch maar aan de man te brengen. Na het beschrijven van het gebruik door de Indianen, die de creosootplant voor allerhande gezondheidsklachten gebruikt zouden hebben, wordt snel overgestapt op de moderne tijd.

Tegenwoordig is het gebruik van de creosootstruik, zo meldt de reclame-afdeling van A. Vogel optimistisch, als zogenaamd "bloedreiniging- en ontgiftingmiddel" en als "radicaalvanger" in heel Noord-Amerika wijd verspreid. Ook voor de ondersteunende behandeling van kanker, in het bijzonder leukemie en melanomen, en voor AIDS wordt de creosootstruik in de VS veelvuldig ingezet.

Dit is simpelweg misleiding, want zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de Canadese tegenhanger Health Canada en het Britse Cancer Research UK hebben het gebruik van de creosootstruik sterk ontraden. Er bestaat geen enkel wetenschappelijke bewijs van de werkzaamheid tegen kanker (of welk ander ziektebeeld dan ook), terwijl het wel ernstige schade kan toebrengen aan je lever en nieren[1]. Dat kan zelfs leiden tot nierkanker.

Wanneer treedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit eindelijk eens op tegen deze kwalijke vorm van misleiding en kwakzalverij?

[1] Sheikh et al: Chaparral-associated hepatotoxicity in Archives of Internal Medicine - 1997

Geen opmerkingen: