Pagina's

Bijwerkingen voedingssupplementen met fyto-oestrogenen

[11 december 2019] Tussen 1999 en 2019 onving het Bijwerkingencentrum Lareb 51 meldingen van bijwerkingen van voedingssupplementen met fyto-oestrogenen. Sommige vrouwen gebruiken deze producten tegen overgangsklachten. Ze worden ook verkocht als borstvergrotende middelen.
[Zilverkaars]
Wat zijn fyto-oestrogenen
Fyto-oestrogenen zijn stoffen die het vrouwelijke hormoon estrogeen kunnen nadoen. Vaak voorkomende kruiden in deze producten zijn hop, soja, zilverkaars, rode klaver, grote engelwortel, monnikspeper en kudzu.

Welke bijwerkingen kunnen optreden
De meest gemelde klacht bij het gebruik van voedingssupplementen met hop en soja was een verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit kan een postmenopauzale vaginale bloeding veroorzaken. Leverklachten, zoals leverontsteking, leverfalen en leverfunctiestoringen waren vooral bij het gebruik van zilverkaars.

Lareb adviseert om betere informatie te geven over de mogelijke bijwerkingen van voedingssupplementen met plantaardige oestrogenen. Een overzicht van de meldingen en haar bevindingen is doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Conclusie
Het belangrijkste advies dat we hier kunnen geven is:  vermijdt vooral zilverkaars. Dat kán je een vervelende levertransplantatie schelen.

Bekijk hier het volledige overzicht.

Geen opmerkingen: