Pagina's

Hawaiian baby woodrose

We kunnen voor de Hawaiian baby woodrose (Argyreia nervosa) best wel een Nederlandse benaming verzinnen. Echter in de wereld van mensen die geloven dat het vergiftigen van je hersenen een plezierige gewaarwording is, wordt hij óf Hawaiian baby woodrose óf Argyreia genoemd. Ondanks zijn naam groeit de Hawaiian baby woodrose niet op de eilanden van de Hawaiaanse archipel. De soort is namelijk inheems in India, maar omdat mensen zijn bloemen zo aantrekkelijk vonden hebben ze hem de halve wereld overgesleept. Dus nu kun je hem aantreffen in Afrika, het Caraïbisch gebied en – jawel – Hawaï.
De Hawaiian baby woodrose is een vaste plant en groeit in de vorm van een dikke liaan. Hij behoort tot dezelfde familie als de klimmende winde (Ipomoea tricolor) en dat zijn planten die al sinds mensenheugenis in gebruik zijn als hallucinogeen. In India, toch ook een gebied waar men de wrede werkelijkheid nog wel eens wil ontsnappen door naar potentieel verslavende middelen te grijpen, was de werking van de Hawaiian baby woodrose vreemd genoeg onbekend. Pas in 1960 circuleerden de eerste berichten over diens hallucinogene werking.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Argyreia, is afgeleid van het Latijnse woord argyraeus, wat 'zilverkleurig' betekent (argentum is 'zilver'). Het beschrijft de zilverkleurige stelen en onderzijde van de bladeren.' In het tweede deel, nervosa, is natuurlijk het Nederlandse woord 'nerveus' te herkennen, afgeleid van het Latijnse nervus ('zenuw' of 'energy'). In diens originele thuisland, India, wordt de plant adhoguda (अधोगुडा), vidhara (विधारा), elephant creeper en woolly morning glory genoemd.

De zaden van de Hawaiian baby woodrose bevatten verschillende alkaloïden, zoals ergine, ergometrine, lysergol en lyserginisch zuur. Ergine vertoont een sterke chemische gelijkenis met LSD. Bij het consumeren van de zaden ontstaat bij hogere doses een euforisch en psychedelisch effect. Bij een lagere dosis veroorzaakt het een alcoholachtige roes. Sommige gebruikers kunnen een paniekreactie ervaren, wat aanleiding kan geven tot een bad trip. Niet waar, volgens verstokte psychonauten die nimmer de negatieve kanten van hun drugsgebruik zullen inzien. Bovendien weet je natuurlijk nooit hoeveel van de werkzame stof in een zaadje verstopt zit. De natuur is wispelturig en onderzoek toont aan dat er 3 tot μg per zaadje in kan zitten[1]. Da's nogal een verschil.

Natuurlijk zijn in Nederland zaden van de plant te koop in smartshops en via webshops. Het gebruik deze zaden wordt echter door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afgeraden. Gebruik van de zaden van de Hawaiian baby woodrose kan klachten als hallucinaties, misselijkheid, overgeven, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, (ernstige) vermoeidheid, en (ernstige) onverschilligheid veroorzaken. Deze gezondheidseffecten kunnen al ontstaan bij de 'geadviseerde' doseringen.

[1] Paulke et al: Identification of legal highs--ergot alkaloid patterns in two Argyreia nervosa products in Forensic Science International - 2004

Geen opmerkingen: