Pagina's

Monnikskap

In Engeland noemen ze hem de wolfsbane, leopard's bane of women's bane. Als je dan weet dat ‘bane’ een oud Germaans woord is dat ooit ‘moordenaar’ betekende, dan snap je dat deze plant behoorlijk giftig is. De oude Grieken noemden de plant bewonderend ‘De Koningin der Vergiften’. We hebben het hier over de tot 1.50 meter hoge monnikskap (Aconitum Napellus) en het is inderdaad één van de giftigste planten die we kennen.

Hoe wij in Nederland aan de naam monnikskap zijn gekomen is wel duidelijk: de prachtige paarsige bloemen hebben de vorm van een hoofddeksel van een middeleeuwse monnik.
< Omdat het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Aconitum, al in de tijd van de Grieken werd gebruikt is de herkomst wat onduidelijk. De meest aannemelijke verklaring is dat het woord afkomstig is van het Griekse woord akon dat 'pijl' betekent. Pijlpunten werden ooit met gif ingesmeerd. Als je door een vijandelijke pijl werd geraakt, was je overlevingskans door het ontstaan van mogelijke infecties al niet bijster hoog, maar die kans reduceerde zo ongeveer tot nul als je door een pijl werd geraakt, die ingesmeerd was met het gif van de monnikskap. Het tweede deel van zijn naam, napellus komt van het Latijnse napus wat ‘tube’ of ‘pijp’ betekent en iets zegt over de vorm van de wortel.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: