Pagina's

Kerstroos

De dagen worden korter en korter. Mensen krijgen door het gebrek aan zon soms wat meer last van sombere gedachten en winterdepressies. We verlangen naar de zonnewende, het moment dat de dagen weer gaan lengen. Maar bloemen in huis en in je tuin kunnen je altijd weer een beetje opfleuren. Het woord zegt het zelf al: ‘fleur’ is immers het Franse woord voor ‘bloem’. Bij ieder seizoen horen specifieke bloemen en in de winterperiode is dat bijvoorbeeld de kerstroos.
De kerstroos (Helleborus Niger) heeft zijn oorsprong in bosachtige gebieden in Zuid en Midden-Europa. Hij bloeit tussen december en februari. Eigenlijk wordt de plant ten onrechte wel de kerstroos genoemd. Het is zelfs niet eens familie van de roos. De Nederlandse naam van de plant, zwart nieskruid of zwarte nieswortel, zal mogelijk om commerciële redenen niet vaak gebruikt worden.

Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Helleborus, werd al in de tijd van de oude Grieken gebruikt en is een combinatiewoord van helein dat ‘doden’ betekent en boros dat ‘eten’ betekent. Daarmee zegt die naam direct al iets over zijn giftigheid van de plant: ‘dood door (te) eten’. Het tweede deel, niger betekent uiteraard ‘zwart’ en dat is te verklaren doordat de wortels zwart zijn.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.

Geen opmerkingen: