Deel 33: Gouden regen

Nog een maandje en we kunnen weer genieten van de bloemenpracht van de gouden regen (Laburnum anagyroides). Wanneer zo’n plant is uitgegroeid tot een volwassen boom dan zie je pas echt dat de naam met recht gekozen is. Het is dan alsof er een goudkleurige regen valt.

Maar het is dat de boom zo’n aantrekkelijke bloemenpracht heeft want als dat niet het geval was zou hij wel eens door de overheid verboden kunnen zijn geweest vanwege zijn hoge giftigheid. Zijn schoonheid is dus zijn redding geweest.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, ‘Laburnum’, is de oude Romeinse naam voor deze boom. Het is de ‘verwisselvorm’ van het Latijnse woord ‘alburnum’ en dat is uiteindelijk afkomstig van ‘albus’ wat ‘wit’ betekent. Het verwijst naar het witte en zachte deel van hout dat tussen de bast en het harde hout zit. De gouden regen is een zeer gewilde harde houtsoort die zeer geschikt is voor de meubelmakerij. Het tweede deel ‘anagyroides’ betekent eigenlijk ‘gelijkend op Anagyris’. Anagyris is een andere plant, maar die naam is weer een beschrijving van de vorm van de peul: ‘ana’ is ‘achterwaarts’ en ‘gyros’ is ‘ring’.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.