Pagina's

Gewone vlier

De gewone vlier (Sambucus nigra) werd vroeger gezien als een heilige struik. Je moest respect tonen als hij in je tuin stond en je moest de goden niet verzoeken door hem om te willen kappen. Tussen de regels doorlezend ontdekken we al dat het een behoorlijk taai onkruid is en als je besluit hem wel om te kappen zul je al snel merken dat de vlier weer snel gaat uitlopen. De oude goden geven zich niet zo snel gewonnen.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Sambucus, is afkomstig uit het Griekse woord sambuke en betekent ‘fluit’. Van jonge twijgen maakte men vroeger inderdaad fluitjes en dat gebruik wordt nog weerspiegeld door het Nederlandse woord ‘flierefluiter’. Het tweede deel, nigra, betekent ‘zwart’ en dat, u raadt het natuurlijk al, beschrijft de kleur van de besjes.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.